Menorca en colors; la geologia de l’illa

Les característiques geològiques tenen una influència notable en els paisatges menorquins. La pedra i la roca són elements importantíssims i defineixen la diversitat cromàtica de l’illa i de moltes de les seves panoràmiques més reconegudes.

Pont d'en Gil (Foto: Joan Febrer).
Pont d’en Gil (Foto: Joan Febrer).

Quins colors defineixen l’essència de Menorca? A primer cop d’ull, pot ser que molts visitants es quedin només amb l’empremta a la retina del turquesa cristal·lí de les aigües d’algunes de les cales més emblemàtiques. O bé amb el verd vibrant que presenten els camps durant bona part de l’any. O amb tots els tons de groc amb els quals el sol va tenyint el territori al seu pas durant el dia.

No obstant això, en el més profund de la seva existència, els colors que defineixen els variats paisatges de l’illa estan marcats per la diversitat de la seva geologia. La paleta cromàtica de les seves roques comença en el blanc que domina la meitat sud i el nord-est. I acaba en les roques fosques, quasi negres, de determinades zones del nord, com els voltants del Cap de Favàritx. Entre aquests dos extrems, hi ha els tons grisencs de l’entorn de Cap de Cavalleria i Fornells, per exemple. Així com els vermells brillants del sector que rodeja la Cala del Pilar.

Les pedres, les roques, els macs, els còdols i els afloraments rocosos amb tot tipus de formes i configuracions formen part de la personalitat més genuïna de l’illa. No és d’estranyar que la civilització antiga més emblemàtica de l’illa, la talaiòtica, tingués en l’arquitectura megalítica la seva ensenya. Igualment, tampoc pot sorprendre que la tradició de la pedra seca sigui un altre dels elements claus de l’ADN menorquí.

Macar de Binillautí (Foto: Joan Febrer).
Macar d’Alforinet (Foto: Joan Febrer).

Una illa, dues geologies… o més

La riquesa geològica de Menorca és sorprenent donada la limitada extensió de l’illa. En els 700 quilòmetres quadrats del seu territori s’hi dona una geodiversitat inusitada i un patrimoni geològic impressionant.

Geològicament, Menorca està dividida en dos. El sud (Migjorn) i el nord-est estan compostos per roques calcàries formades fa entre cinc i onze milions d’anys. La resta de la meitat nord (Tramuntana) respon a un origen molt més antic, de fa més de 400 milions d’anys en alguns punts.

La línia de fractura entre aquestes dues Menorques va des del Port de Maó fins a Cala Morell i ressegueix gairebé de forma lineal la carretera principal de l’illa. Anant de Maó a Ciutadella, a mà dreta es troben els sòls més antics i també més irregulars, mentre que a mà esquerra, hi ha els més moderns i homogenis.

Menorca, riquesa geològica sota els peus (Foto: Jordi Saragossa).
Menorca, riquesa geològica sota els peus (Foto: Jordi Saragossa).

El marès

La roca més significativa de Menorca és coneguda com a marès. S’estén per la meitat sud de l’illa i forma part de l’extensa plataforma calcària força horitzontal que davalla suaument cap a la mar. Nombrosos barrancs la solquen i s’obren camí fins a la costa meridional, formant-hi les bellíssimes cales que enorgulleixen els menorquins.

El marès és una roca sedimentària d’origen calcari, formada a partir de sorres compactades, amb una textura similar a la pedra sorrenca. Antigament, bona part dels edificis de l’illa es van construir amb aquesta pedra com a matèria primera. Les pedreres són avui dia un record del passat, gairebé esgotades i abandonades.

La roca calcària forma cales meravelloses a la costa sud de Menorca (Foto: Karetta Expeditions).
La roca calcària forma cales meravelloses a la costa sud de Menorca (Foto: Karetta Expeditions).

Llocs d’interès geològic

Menorca ha posat en valor el seu patrimoni geològic, de la mà de la Reserva de Biosfera i com a fórmula per contribuir a la sostenibilitat i el desenvolupament local. En aquest sentit, l’any 2016 es va iniciar un projecte per identificar els punts més rellevants de la geologia insular.

El resultat de la iniciativa va ser l’elaboració d’un inventari amb 35 llocs d’interès geològic de la Reserva de Biosfera de Menorca. Aquests indrets, alguns amb una màgia inqüestionable, són racons que val la pena visitar, per conèixer el més essencial de l’illa.

Les rutes a peu, en BTT o kayak de Menorca 360º permeten descobrir alguns d’aquests llocs d’interès geològic, com l’Albufera des Grau, el Barranc de Trebalúger, la zona del Cap de Cavalleria o el Cap de Favàritx, entre d’altres.

Punta Roja (Foto: Joan Febrer).
Punta Roja (Foto: Joan Febrer).

Centre de Geologia de Menorca

Aquells qui tinguin un interès més gran en la geologia de Menorca i vulgui aprofundir-hi, tenen l’opció de visitar el Centre de Geologia de Menorca. Situat a la població de Ferreries, s’erigeix com el quilòmetre zero de la geologia menorquina, que dona a conèixer a través d’exposicions i altres propostes turístiques.

Barranc d'Algendar (Foto: Joan Febrer).
Barranc d’Algendar (Foto: Joan Febrer).