El nostre camp, la nostra vaca

Vaca vermella menorquina (Foto: Camí de Cavalls 360º).

Al llarg dels camins de Menorca, és fàcil veure vaques pasturant. N’hi ha en alguns trams del Camí de Cavalls, tot i que hi són especialment presents en l’interior de l’illa. Hi ha vaques blanc-i-negres, d’altres de rosses i fins i tot de vermelles. Algunes d’elles són de raça menorquina, l’autòctona de l’illa i que encarna molts valors del camp menorquí i de la Reserva de Biosfera.

Menorca té moltes cares, molts aspectes. Les fotografies de les seves cales paradisíaques d’arena blanca i aigües turqueses han donat la volta al món. Els escarpats penya-segats vermells del nord, els paisatges inhòspits de la Menorca seca, l’entorn quasi lunar de Favàritx o els ecosistemes humits de l’albufera des Grau també són força reconeguts. En canvi, l’interior de l’illa ofereix una gran riquesa de paisatges i racons que no tenen res a envejar a altres cares de l’illa, però que sovint no són tan reconeguts.

L’interior de l’illa està bàsicament configurat a través del camp menorquí. L’essència eminentment rural de l’illa té el seu feu en els relleus ondulats de terra endins. Un paisatge de mosaic que s’ha anat dibuixant generació rere generació de pagesos; els terrenys plantats de pastures; els camins ancestrals que avui dia podem recórrer a peu o en bicicleta amb els programes de Menorca 360º… i les vaques.

La presència de vaques és notable a tot Menorca i molt especialment en l’interior. Qualsevol persona que es mogui pels camins de l’illa en podrà veure. N’hi ha de blanc-i-negres i de rosses, de color marró clar i de vermelles.

Les vaques, una presència constant als camins de Menorca (Foto: Jordi Saragossa).
Les vaques, una presència constant als camins de Menorca (Foto: Jordi Saragossa).

Ramaderia tradicional, valors moderns

El cert és que la ramaderia tradicional, tant de vaques com de benes, és un element cabdal en la preservació de la cultura secular de l’illa. La cura del bestiar contribueix a arrelar els menorquins al seu camp i, en conseqüència, ajuden que aquest camp menorquí continuï ben viu.

És sinònim de tradició, però també és quelcom vinculat amb la modernitat. I és que el fet de criar vaques a Menorca avui dia va en la línia i dona vigència als valors defensats per Menorca Reserva de Biosfera. Sostenibilitat, conservació, biodiversitat, equilibri ecològic, economia local, producte de quilòmetre zero… són conceptes que giren al voltant de la vaca menorquina.

Un pagès amb les seves vaques (Foto: Camí de Cavalls 360º).
Un pagès amb les seves vaques (Foto: Menorca 360º).

La raça autòctona

Menorca té una raça de vaca considerada autòctona de l’illa. Es tracta de la vermella menorquina, un animal de color vermell, generalment sense banyes de naixement i plenament adaptat a l’hàbitat mediterrani. Va ser inclosa oficialment al catàleg del Ministeri d’Agricultura com a raça autòctona en perill d’extinció. Des d’aleshores, el nombre d’exemplars censats no ha deixat de créixer.

Un dels principals al·licients per als ramaders és que la vaca menorquina és tan bona per a produir carn com llet. Així doncs, qui en vulgui consumir, en pot trobar tant a les carnisseries com en xarcuteries en forma de formatge artesà i fins i tot convertida en gelats. Tots aquests productes disposen d’una ‘marca de garantia’ oficial de la UE. Un distintiu que, sota el nom ‘Vermella Menorquina’ o les inicials ’VM’, n’identifica la procedència local i en garanteix la qualitat que aporta aquesta raça i la seva producció sostenible.

Més informació:
VacaMenorquina.org

Vaca vermella menorquina (Foto: Camí de Cavalls 360º).
Vaca vermella menorquina (Foto: Menorca 360º).